Aannemers spouwmuursiolatie in Vlaanderen
Waarschuwing 24/06/2024: Na-isolatie van spouwmuren met glaswol - vochtproblemen: lees onderaan verder.
Waarschuwing 24/06/2024: Na-isolatie van spouwmuren met minerale wol - vochtproblemen
Het VEKA heeft op basis van aanvullend wetenschappelijk onderzoek vanuit de bouwsector vernomen dat er in de praktijk soms vochtproblemen ontstaan bij de na-isolatie van spouwmuren met glaswol volgens de technische voorschriften van de STS 71-1.
Bij het gebruik van andere isolatiemethoden of andere isolatiematerialen heeft het VEKA geen dergelijke klachten ontvangen. Het VEKA raadt daarom aan om voorlopig terughoudend te zijn met het inblazen van minerale wol in spouwmuren. Op dit moment voeren BCCA/Buildwise (de betrokken controle-instanties) bijkomend onderzoek naar dat probleem uit.
De Vlaamse overheid heeft hen ook gevraagd om de STS 71-1 te herbekijken in het bijzonder voor het inblazen van minerale wol.
Wie schade ondervindt bij het na-isoleren van een spouwmuur kan hiervoor het best contact opnemen met de uitvoerende aannemer. Wanneer er schade optreedt, is het vaak mogelijk om het isolatiemateriaal terug uit de gevel te zuigen door een gespecialiseerde firma.
Meld uw schade ook aan de BCCA.
Installateurs bekwaam voor het uitvoeren van na-isolatie van spouwmuren met in-situ isolatieproducten.
BUtgb/BCCA bezorgde VEKA de informatie m.b.t. installateurs bekwaam voor het uitvoeren van na-isolatie van spouwmuren met in-situ isolatieproducten. VEKA benadrukt dat de STS 71-1 verscheidene wijzen voorziet om conformiteit met de STS aan te tonen. VEKA draagt geen enkele verantwoordelijkheid m.b.t. de correctheid van onderstaande informatie.
De door de BUtgb aangeduide certificatie-operator, BCCA, verklaart dat de in onderstaande lijst opgenomen bedrijven de nodige maatregelen treffen, overeenkomstig het BCCA toepassingsreglement TRA BAI-552 t.e.m. 556, om te bewerkstelligen dat er vertrouwen kan bestaan in de doorlopende bekwaamheid, de werkwijze en de organisatie van de bedrijven om de na-isolatie van spouwmuren met in-situ isolatieproducten uit te voeren, in overeenstemming met de voorschriften van de hieronder vermelde door de BUtgb verleende ATG(s), en dus impliciet volgens STS 71-1 en de WTCB Technische voorlichting 246.
Dit certificaat heeft betrekking op één of meerdere in een technische goedkeuring, ATG, beschreven syste(e)m(en) en vereist o.a. dat het bedrijf beschikt over één of meerdere gekwalificeerde personen belast met de voorafgaande inspectie van de bouwplaats en bekwame uitvoerders. Het ATG certificaat wordt toegekend op basis van een toelatingsonderzoek en een toezicht, bestaande uit een jaarlijkse audit van het zelfcontrolesysteem van het bedrijf, regelmatige steekproefmatige inspectiebezoeken aan verscheidene bouwplaatsen (ten minste 4 per tewerkgestelde ploeg) en monsternemingen op de bouwplaats voor controleproeven in een extern laboratorium.
De installateur bekomt geen recht op het gebruik van het ATG-beeldmerk, maar mag in alle met de na-isolatie van spouwmuren met in-situ isolatieproducten verband houdende documentatie verwijzen naar onderhavig ATG-certificaat, zolang dit geldig is. Deze bedrijven kunnen overgaan tot het afleveren van conformiteitsverklaringen met de STS 71-1 op basis van het bewakingssysteem, ingericht door BCCA in het kader van de BUtgb. De certificatie vermindert in geen geval de verantwoordelijkheid van de ontwerper, de bestekschrijver, de installateur en het controlebureau voor zover betrokken bij individuele werken. De certificaten zelf worden beschikbaar gesteld op de BCCA website (www.bcca.be), de technische goedkeuringen, ATG, kunnen geconsulteerd worden op de website van de BUtgb (www.butgb.be)