EPB: luchtdichtheid in Vlaanderen
Wenst u de cijfers achter de grafieken? Beweeg uw cursor boven de rechterbovenhoek van de grafiek, klik op '...' en selecteer 'Gegevens exporteren'.
Ziet u geen nieuw venster? Scroll dan naar beneden.
< vorig rapport |
Woongebouwen: maatregelen |
volgend rapport > |
Luchtdicht bouwen is een efficiënte maatregel om onbewuste ventilatieverliezen in gebouwen door spleten en kieren te beperken. In de E-peilberekening wordt standaard gerekend met een waarde bij ontstentenis voor de luchtdichtheid. In werkelijkheid hebben veel woongebouwen een betere luchtdichtheid dan de waarde bij ontstentenis.
Om die betere luchtdichtheid te valideren in het E-peil, moet een luchtdichtheidstest worden uitgevoerd. De investeringskost van het luchtdichter bouwen en het laten uitvoeren van een meting is vrij beperkt. Het inrekenen van de gemeten luchtdichtheid kan een relatief grote impact op het E-peil hebben.
Nieuwbouw
De eerste grafiek toont per aanvraagjaar in hoeveel nieuwe woongebouwen een luchtdichtheidstest is uitgevoerd. Dit wordt getoond voor alle woongebouwen samen en ook uitgesplitst voor eengezinswoningen en appartementen.
In de beginperiode van de energieprestatieregelgeving werden vrijwel geen luchtdichtheidstesten uitgevoerd. Slechts 1% van de woongebouwen met aanvraagjaar 2006 liet de luchtdichtheid meten. De maatregel vindt sindsdien meer en meer ingang. De luchtdichtheid werd gemeten in één op drie woongebouwen van aanvraagjaar 2011. Voor aanvraagjaar 2012 was dit al in meer dan de helft van de woongebouwen. Bij de reeds ingediende aangiften met aanvraagjaar 2021 werd bij 98% van alle nieuwe woongebouwen de luchtdichtheid gemeten.
Er worden vanaf aanvraagjaar 2014 bijna even veel luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd bij de nieuwbouw van appartementen als bij eengezinswoningen. Dat kan een gevolg zijn van de aanscherping van de E-peileis in 2014.
Ingrijpende energetische renovaties
Voor deze aard van werken, die nieuw is sinds 2015, is in 21 tot 39% van de ingediende EPB-aangiften een luchtdichtheidstest uitgevoerd.
Resultaat van de luchtdichtheidstest
De woongebouwen waarbij een test werd uitgevoerd, blijken heel wat luchtdichter te zijn dan de waarde bij ontstentenis. Het lekdebiet bij de uitgevoerde testen is gemiddeld, over alle woongebouwen heen, 3,1 m³/hm² voor aanvraagjaar 2021. Dat is 3 tot 4 keer beter dan wat standaard wordt verondersteld via de waarde bij ontstentenis, 12 m³/hm².
Hierbij moet echter worden opgemerkt dat de gemeten luchtdichtheid van de gebouwen niet noemenswaardig verbetert tussen 2006 en 2021. Er worden dus opvallend meer luchtdichtheidsmetingen uitgevoerd, maar de gemeten luchtdichtheid daalt maar licht.